De kassen van Eef

Een moestuin in het kwadraat. Zo zou je de kassen van Eef anno 2015 kunnen noemen. Een genot om door heen te wandelen en te zien wat in een periode van vele jaren tot stand is gebracht. Van een bodem waaruit  20 jaar geleden bijna alle voedingsstoffen waren gezogen tot één grote overdekte vruchtbare moestuin nu waar bestrijdingsmiddelen en kunstmest uit den boze zijn en de zon als enige en natuurlijke warmtebron dient.

‘Dit is de weg naar de toekomst’, is de stellige overtuiging van Eef. Deze overtuiging heeft hem wel eerst door een diep dal doen gaan, maar hij bleef volharden in zijn overtuiging dat de plek waar hij zou komen duizend maal mooier zou zijn. Een brede lach.

Wie de groente van Eef door alle seizoenen heen al heeft ervaren, weet dat het een opeenvolging is van smaaksensaties. Wie het aandurft moet rucola, stevia en thijm eens mengen. Een ware smaakbom.

Effectieve micro organismen en Oerwater onmisbaar voor Oergroente
Basis van een goede oogst en smakelijk groente is een goed bodemleven. Dat wordt onder andere  bereikt door niet telkens op hetzelfde stuk grond dezelfde groente te telen. Dat is funest voor de voedingsbodem.  Na iedere oogst krijgt  de grond rust en wordt daarna  behandeld en klaargemaakt om nieuwe gewassen te planten. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van effectieve micro organismen en Oerwater; het geheim van frisse en stevige groente met een tongstrelende smaak. Wij noemen dat Oergroente.

Educatief programma
De kassen zijn, naast de groenteteelt, een interessante plek voor schoolkinderen. Is er een betere plek om de jeugd van het vooroordeel af te helpen dat spruitjes stinken en niet lekker smaken?
Afgelopen zes jaren is hard gewerkt aan een educatief leerprogramma voor  basisschoolkinderen. Op aanvraag krijgen klassen een rondleiding  in de kas met het verhaal over “van grond tot mond”. Het zelf doen speelt daarbij op school ook een rol.

Leuke workshops
Voor volwassenen worden workshops gegeven. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je van groente heerlijke sappen kunt maken. Had Eef 20 jaar geleden voor ogen gehad dat zijn kassen ‘publiek bezit’ zouden worden? Nieuwsgierig naar het antwoord? Kom langs en vraag het hem zelf!