Effectieve Micro-organismen

Bij de Oorsprong, de naam zegt het al: kijken naar de oorsprong. Vanaf de voorkant investeren in goed bodemleven en goede voeding resulteert in een gezond gewas en gezonde dieren. Dat is waar we als bedrijf voor staan. In onze kassen (volle grond) maken we al jaren gebruik van BB Plant Power in ons teeltsysteem.

BB Plant Power

De Micro-organismen in BB Plant Power zijn de kleinst levende wezens op deze aardbol. Daarbij zijn het ook een van de meest belangrijke wezens. Alles draait bij micro-leven om balans. Je hebt in de natuur 3 groepen micro-organismen. De positieve micro-organismen (regeneratief), de negatieve micro-organismen (degeneratief) en een grote groep die zich aansluiten bij degene waar er het meeste van zijn. BB Plant Power zorgt er kortweg voor dat de groep positieve micro-organismen in de meerderheid komen en er hierdoor gezonde processen plaatsvinden.

Dominantieprincipe

 

De inzet van BB Plant Power heeft zijn werking inmiddels bewezen in de conventionele als ook in de biologische landbouw, akkerbouw en veesector. Onze Micro-organismen werken vooral in het anaerobe bereik van de bodem, planten en dieren. Daar waar problemen zijn met rottingsprocessen en negatieve bacterie en schimmeldruk zijn ze een grote hulp. BB Plant Power bouwt aan een milieu waardoor pathogene kiemen en negatieve bacteriën en schimmels geen kans krijgen. De Micro-organismen bevorderen niet alleen de gezondheid van vruchtbare bodems, weerbaardere gewassen en gezondere dieren maar zorgen er tevens voor dat er een hoogwaardige voedingsbodem ligt. Met als gevolg gezondere gewassen met meer voedingswaarde en antioxidanten.

Ervaringen

Naast de opbrengst vermeerdering in bijvoorbeeld de teelt in suikerbieten, mais en granen, worden ook de voedingswaarden van de gewassen verbeterd.

Landbouw-en-akkerbouw


Klik op de afbeelding voor een vergroting

Bokashi

Bokashi is het Japanse woord voor, “Gefermenteerd organisch afval”. Al het organisch materiaal leent zich voor het maken van Bokashi. Belangrijk hierbij is de juiste C/N verhouding (1:15) en de juiste vochtigheid (35-50%). Het organisch afval wordt met Effectieve Micro-organismen gemixt, 1 liter per kuub (met water mengen naar gelang vochtigheid). Het materiaal wordt vervolgens afgedekt (luchtdicht) waardoor het organisch materiaal fermenteert. Het voordeel van fermenteren is dat er meer energie in de producten overblijft en er geen stikstofverliezen optreden. Door Bokashi op te brengen op de bodem verzorg je de bodem met een rijke bodemverbeteraar. Hierdoor neemt ook de populatie van de worm toe.

Mestbehandeling

Door onze Micro-organismen toe te voegen aan de (drijf)mest ent je de mest met microleven. Dit heeft positieve gevolgen voor de omzetting van de mest en uiteindelijk ook voor de bodem waarover hij wordt uitgereden. Ammoniakvorming wordt tegengegaan wat de diergezondheid ten goede komt. In stallen nevelen we de micro-organismen tevens voor een gezonder stalklimaat. Hierdoor krijgen pathogene stammen micro-organismen geen kans zich te ontwikkelen.
Naast de opbrengst vermeerdering in bijvoorbeeld de teelt in suikerbieten, mais en granen, worden ook de voedingswaarden van de gewassen verbeterd.

Veeteelt


Klik op de afbeelding voor een vergroting

Producten

BB-Bodem (Effectieve Micro-organismen)
BB-Bodem bevordert de fermentatieve afbraak van plantenresten in de bodem en onderdrukt in de bodem aanwezige schadelijke schimmels (o.a. mycotoxine) en bacteriën. Verder bevordert de verwerking van BB Bodem het kiemproces en de wortelgroei van gewassen door de verbetering van de chemische, fysieke en biologische toestand van de bodem. BB-Bodem bevordert door de fermentatieve omzetting van organisch materiaal de vorming van humus.
Verkrijgbaar in: 25L jerrycan, 200L vat, 500L Bag in Box, 1000L BiB

BB-Blad (Effectieve Micro-organismen)
BB-Blad is een vloeibare oplossing van micro-organismen en bestaat voornamelijk uit melkzuurbacteriën, foto-synthetiserende bacteriën en gisten. BB Blad wordt meestal met BB Multical (fijnste calciumcarbonaat) op het bladoppervlak gesproeid. Deze combinatie versterkt de groei en weerstand van de planten (meetbaar). Het verbetert de fotosynthese, reguleert de waterhuishouding door calciumcarbonaat en verhoogt de natuurlijke weerstand door positieve micro-organismen.
Verkrijgbaar in: 25L jerrycan, 200L vat, 500L Bag in Box, 1000L BiB

BB Multical
BB-Multical is verkrijgbaar in poedervorm en bestaat uit het fijnst vermalen calciumcarbonaat. BB Multical wordt altijd in combinatie met BB-Blad op het bladoppervlak gespoten. Deze combinatie verbetert de fotosynthese, reguleert de waterhuishouding door calciumcarbonaat en verhoogt de natuurlijke weerstand van de planten door positieve micro-organismen.
Verkrijgbaar in 10 kg zak, 25 kg zak en 1000kg big bag

Oergesteentemineralen
De oergesteentemineralen zijn verkrijgbaar in 0-2mm korrels en in een meel variant. Bij gebruik op de bodem bevordert het de gezondheid van de bodem en die van de plant. Uit proeven blijkt dat een bodem behandeld met Oergesteentemineralen gezondere gewassen voortbrengt waarin meer voedingsstoffen zitten. Tevens trekken gesteente mineralen meer bodemleven aan omdat het betere beschikbare nutriënten bevat dan bijvoorbeeld klei.
Verkrijgbaar in 25kg zak en 1000kg big bag

Silage met MK Multisil

Micro-organismen kunnen in de silage optimaal hun werk doen doordat ze producten als mais, gras en ook granen kunnen fermenteren. Het eindproduct is een smakelijk en energierijke silage. MK Multisil bevat als werkzame stoffen 2 melkzuurbacterie stammen (Lactobacillus plantarum en Lactobascillus casei) en gisten (Saccharomyces cerevisiae) en is hetrofermentatief (er bouwen zich meerdere fermentatieproducten op zoals propandiol en propanol) Dit in tegenstelling tot homofermentatieve silageproducten (alleen melkzuur).

MK Multisil bevordert de fermentatie van de silage en bevat 50% meer melkzuur. Ze ondersteund een snelle PH waarde daling van het product zodat de optimale PH waarde sneller bereikt wordt. Door een snellere opbouw van melkzuur, azijnzuur en propionzuur (zowel van 1,2-propandiol en 1-propanol) wordt de aerobe stabiliteit in dagen verachtvoudigt. Dat betekent ook een betere stabiliteit tegen na-gisting.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat met MK Multisil behandelde silage:
– Meer melkzuur bevat
– Stabieler is tegen na-gisting
– Sneller de optimale PH waarde bereikt
Verkrijgbaar in 25L jerrycan

FKE (Gefermenteerd Kruiden Extract)

FKE is een voedingssupplement voor alle dierensoorten. Het bevordert de eetlust van de dieren en ent de dieren met de juiste Micro-flora. Dit heeft een positieve werking op de darmflora en de gezondheid van het dier. Uit onderzoek blijkt tevens dat bij dieren die FKE gevoerd krijgen meer positieve micro-organismen in de mest te vinden zijn. Deze micro-flora heeft in de mest als voordeel dat deze beter fermenteert en dat rottingsprocessen (ammoniakvorming) worden voorkomen.
Verkrijgbaar in 25L, 500L en 1000L Bag in Box