Overheid en organisaties

De laatste jaren kiezen steeds meer overheidsinstellingen en andere organisaties voor bokashi. Het is namelijk een perfecte manier om organische reststromen  te verwerken. Bovendien zorgt het voor een waardevolle verbinding met de lokale agrarische sector.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Door onderhoud aan grasvelden, parken, bermen etc. ontstaan er binnen elke gemeente organische reststromen. Denk bijvoorbeeld aan grasmaaisel en bladeren. Dit materiaal is ideaal om te gebruiken voor een bokashi-hoop.

Bokashi is het ideale voedsel voor het grotere bodemleven. Hierdoor kan er in de bodem een begin gemaakt worden met het herstel van de bodembiologie. Dit is kringloop denken. Al het organische materiaal blijft zo binnen de gemeentegrenzen en kan worden ingezet in gemeentelijke plantsoenen en op het land van agrariërs in de omgeving. Zo gaat er niets verloren aan organische reststromen en voedt de gemeente letterlijk het bodemleven binnen de eigen gemeente. Lees meer over bokashi in de praktijk.

Bokashi in de eigen plantsoenen

Behalve op de akkers van boeren kan de bokashi ook prima op grond van de gemeente zelf gebruikt worden. Veel gemeenten kiezen er dan ook voor om hun plantsoenen te voorzien van een bokashi-mulchlaag.

Dit heeft een aantal duidelijke voordelen:

  • minder onkruid
  • betere plantgroei
  • optimaler vochtvasthoudend vermogen
  • minder onderhoudskosten

Bekijk hoe de gemeentes Apeldoorn en Deventer bokashi maken.

Meer informatie

Wilt u in contact komen met één van onze referenties of onze onderzoeksresultaten hierin zien? Laat het ons weten, dan helpen we u graag verder.