Stalhygiëne

Dat een goed stalklimaat belangrijk is hoeven we u natuurlijk niet te vertellen. En dat het bereiken hiervan een uitdaging is weet u ongetwijfeld ook. Maar hoe komt dit en wat kunt u eraan doen?

De oorzaken zijn te vinden in de wereld van de micro-organismen. Wanneer deze microbenwereld niet in balans is, ontstaan stank en rottingsprocessen. Desinfectiemiddelen en medicatie verhinderen op hun beurt weer het opbouwen van een stabiel microbieel klimaat. Door het ontbreken van bepaalde groepen microben krijgen pathogene micro-organismen dan de kans zich te vermeerderen.
Hierdoor krijgen ziekmakende micro-organismen de kans om zich in de stal te ontwikkelen. Een behandeling met regeneratieve micro-organismen zorgt voor een positief microklimaat en een optimale stalhygiëne.

Naast het gebruik van regeneratieve micro-organismen in de stal adviseren wij ook oergesteentemeel te gebruiken in de ligboxen. Dit oergesteentemeel heeft een poreuze structuur waardoor de ligbedden mooi droog blijven. Oergesteentemineralen bevatten veel mineraal en spoorelementen waaronder silicium die de bodemvruchtbaarheid ten goede komen.

Voordelen van goede stalhygiëne

Optimaal stalklimaat: het microbiële milieu in de stal verbetert aanzienlijk.

Minder stank: rottingslucht door ammoniak en lachgas wordt onderdrukt. Dit betekent ook dat het stikstofverlies flink vermindert.

Minder vliegen: een goed stalklimaat geeft vliegen minder kans om zich te vermeerderen.

Beter dierenwelzijn: in een probiotisch stalklimaat leven dieren prettig en met minder stress. Het algehele welzijn van de dieren verbetert dus sterk.

Hoe werkt het?

Voor het verbeteren van de stalhygiëne raden wij de volgende producten aan:

Met behulp van een vernevelaar worden de Oervoer-microben dagelijks in de stal verspreid. Je zorgt er dan voor dat alle oppervlakken in de stal geraakt worden door regeneratieve micro-organismen. Oervoer-microben voorkomen hierdoor rottingsprocessen. Dit effect ondersteun je door Oergesteentemeel in de ligboxen te strooien.

Stalhygiëne op uw bedrijf

Wil je weten hoe je de stalhygiëne en het stalklimaat binnen jouw bedrijf verbetert? Of eens verder praten met een van onze referenties? Laat het ons gerust weten, we vertellen je er graag meer over!