Wat zijn regeneratieve micro-organismen?

Regeneratieve micro-organismen zijn gemengde samenstellingen van verschillende micro-organismen die in de natuur leven. Deze organismen versterken elkaar en verbeteren zo de kwaliteit van het ecosysteem. Dat kan in de bodem zijn, maar ook in de stal of in het water.

Micro-organismen zijn eigenlijk de ware heersers van deze wereld. Ze leven nu naar schatting al 3,5 miljard jaar. Ze komen overal op de planeet voor, zelfs op plaatsen waar leven onmogelijk lijkt. Zo komen we ze zelfs tegen in diepzeevulkanen bij temperaturen van 1.200° Celsius.

Waaruit bestaan regeneratieve micro-organismen?

In ons mengsel met regeneratieve micro-organismen leven meer dan 80 verschillende soorten aerobe en anaerobe micro-organismen samen in een evenwicht. Deze micro-organismen worden in vloeibare vorm gebruikt. Het mengsel bestaat uit verschillende bacteriestammen en schimmels die samen een gemeenschap vormen en in volledige symbiose met elkaar leven. De belangrijkste stammen in dit product zijn:

  • Fotosynthetiserende bacteriën: maken voedingsstoffen aan, binden stikstof en bevorderen de groei van andere bacteriën
  • Melkzuurbacteriën: bestrijden schadelijke bacteriën en hebben een zuiverend effect
  • Gisten: schimmels die hormonen en enzymen produceren die de celdeling bevorderen

Waarom werken Regeneratieve Micro-organismen zo goed?

Regeneratieve micro-organismen kennen een aantal eigenschappen die ervoor zorgen dat het positieve effect zo sterk is.

De microben concurreren op het bevolkte gebied met pathogene kiemen voor voedsel en verdringen ze door hun dominantie.

Door het produceren van antioxidanten in hun metabolisme, hebben de micro-organismen bovendien een regenererend effect op oxidatieve processen zoals rottingsprocessen. Hierdoor worden deze processen gestopt.

Daarom zijn regeneratieve micro-organismen een goed en milieuvriendelijk alternatief voor pesticiden, antibiotica en ontsmettingsmiddelen.

Zelf aan de slag met RM?

Benieuwd hoe ze jouw kunnen helpen? Neem gerust contact op met ons, dan vertellen we je er graag meer over.

Meer over de RM-processen

Het inzetten van landbouwgif en desinfectiemethoden tegen pathogene bacteriën zou eigenlijk slechts een laatste redmiddel moeten zijn. Veel van de nadelige effecten die zij bestrijden kunnen namelijk op een natuurlijke manier worden tegengegaan door regeneratieve micro-organismen. Hiervoor is het wel belangrijk om de werkingsprincipes van de microbiële wereld te begrijpen.

Onze micro-organismen zijn en leven in een krachtige symbiose van bacteriën en schimmels. De werkingsmechanismen zijn relevant op alle gebieden van het leven waarin microben voorkomen.

Met behulp van regeneratieve micro-organismen wordt een natuurlijke balans tot stand gebracht. Hierdoor worden rotting, stank, ziekte en andere degeneratieve processen overwonnen.

De principes van RM

De effectiviteit van de regeneratieve micro-organismen is te danken aan een aantal bijzondere principes.

1. Het antioxidatie-principe
De regeneratieve micro-organismen die voorkomen in ons mengsel produceren antioxidanten en bevorderen regeneratieve processen. Antioxidanten vertragen en stoppen oxidatieve processen (rottingsprocessen). In de praktijk komt oxidatie steeds vaker voor, waardoor het des te belangrijker is om een weg terug te vinden naar een balans tussen oxidatie en reductie ervan.

2. Het fermentatieprincipe
Met fermentatie wordt een substantiesynthese bedoeld, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij de productie van zuurkool. Organische grondstoffen, waaronder organisch ‘afval’, worden door regeneratieve micro-organismen in fermentatieprocessen omgezet.

Dit resulteert in bruikbare bioactieve stoffen. Hiervoor moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan, waaronder temperatuur, voedselvoorziening, dominantie van regeneratieve microben en een anaerobe omgeving.

De regeneratieve micro-organismen produceren zowel hoge energie als gemakkelijk bruikbare stoffen. Zo produceren ze o.a. organische zuren, alcoholen, suikers, aminozuren, vitamines, bioactieve stoffen en antioxidanten (waaronder vitamine E, flavonoïden en enzymen).
Bij deze omzettingsprocessen treden geen schadelijke bijproducten op zoals toxinen, ammoniak of waterstofsulfide. Bestaande ontsmettingsmiddelen of milieutoxines worden ook veelal afgebroken.

De door de fermentatie geproduceerde voedingsstoffen ondersteunen andere micro-organismen bij hun activiteiten. Ze verhogen de vruchtbaarheid van de bodem, versterken de planten en dragen bij aan de versterking van het immuunsysteem van dieren verbeteren de voederconversie.

3. Het dominantieprincipe
In de vrije natuur zijn er drie soorten microben te onderscheiden:

  1. +/- 5% regeneratieve micro-organismen (positief)
  2. +/- 5% degeneratieve micro-organismen (negatief)
  3. De overgrote meerderheid van opportunisten

Kortgezegd komt het erop neer dat de groep opportunisten zich aansluit bij de groep die het grootste is: de regeneratieve of de degeneratieve micro-organismen. Doordat we met onze producten de regeneratieve micro-organismen stimuleren creëren we een milieu waarbij de opportunisten zich aansluiten bij deze groep en hierdoor degeneratieve processen voorkomen worden.

Regeneratieve micro-organismen sturen nu de biologische processen in een antioxidatieve en fermentatieve richting. Dit voorkomt rotting en oxidatie. Ziekteverwekkers worden geremd in hun werking en kunnen zich niet verder verspreiden.
De door de regeneratieve micro-organismen ingenomen omgeving concurreert nu namelijk met hen om voedsel en leefgebied en verdringt zo de ziekteverwekkers.

Communicatie
Microbiologen hebben onlangs aangetoond dat microben met elkaar communiceren op een sterk gedifferentieerde manier. Ze communiceren met elkaar, evenals met cellen van planten, dieren en mensen. Dit gebeurt via biofotonen of de uitwisseling van informatie in de vorm van eiwitten (RNA).

Milieutoxines, antibiotica of desinfectiemiddelen vernietigen delen van deze communicatieketen en verstoren de informatiestroom. De microben in onze producten kunnen deze systemen opnieuw opbouwen. Het verloop van metabolische processen wordt zodoende weer beter gecoördineerd.