Wat is bokashi

Bokashi is Japans voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Het is een methode waarbij organische materialen verneveld worden met regeneratieve micro-organismen en oergesteentegranulaat en daarna luchtdicht worden afgedekt. Vervolgens komt een fermentatieproces op gang dat sneller gaat dan andere composteringstechnieken. Bovendien blijft het volume aan organisch materiaal gelijk.

In het bokashi-proces verwerk je organisch materiaal tot voeding voor het bodemleven. Dit proces is anaeroob, waardoor de opgebrachte micro-organismen  en oergesteentegranulaat een voor-verteringsproces in gang zetten.

Dit betekent dat er geen CO2 vrijkomt uit de bokashi-hoop. Na acht tot tien weken komt het organische materiaal gefermenteerd en vers uit de hoop. Dit materiaal is voer voor de pendelworm, die op zijn beurt onder andere weer zorgt voor een zuurstofrijke bodem.

De voordelen van bokashi

  • Een rijke voedingsstof voor het bodemleven
  • Aantal kilo’s input staat nagenoeg gelijk aan de output
  • Voorkomt groei van schadelijke bacteriën en schimmels
  • Verteert snel na het uitrijden in de bodem
  • Kostenbesparend t.o.v. traditioneel verwerken

Bokashi is dus voer voor het bodemleven. Hierdoor is bokashi zeer geschikt voor het verbeteren van natte percelen. Daarnaast zorgt bokashi ervoor dat eventuele onkruidzaden niet kiemen op het land, maar fermenteren in de bokashi-hoop.

Wat kun je met bokashi doen?

Bokashi is een ideale methode om organische reststromen voor te verteren. Het helpt je dus van organisch ’afval’ af en levert je tegelijkertijd waardevolle voedingsstoffen en bacterieleven voor je bodem op.

Dit biedt uitkomst in allerlei sectoren. Zo gebruiken gemeentes bokashi om groen ‘afval’ te verwerken en weer te hergebruiken. In Artis maken we bokashi van de organische reststromen uit de dierentuin. En natuurlijk introduceren we bokashi op heel veel agrarische bedrijven. Lees meer over hoe overheid en organisaties bokashi inzetten.

Zo maakt u een bokashi-hoop

Een goede bokashi-hoop begint met de juiste organische materialen, zoals bladeren, bermmaaisel, slootmaaisel, etc. Een juiste C/N-verhouding is belangrijk, deze ligt bij voorkeur tussen 15:1 en 20:1.

Let er daarnaast op dat de vochtigheidsgraad tussen de 40% en 50% ligt. Wanneer het vochtgehalte te laag is wordt er water toegevoegd aan het proces. Vervolgens wordt alles gemengd met de volgende producten:

  • Per kuub materiaal 1 L OER-Ferment
  • Per kuub materiaal 0,1 liter OER-starters ferment
  • Per kuub materiaal 5-10 kg Oergesteentegranulaat

Na het mengen (bij voorkeur met een schredder) moet de hoop worden aangereden en zuurstofarm worden afgedekt. Afhankelijk van de tijd van het jaar moet de hoop 8 tot 10 weken liggen. Daarna kunt u de bokashi gebruiken.

Bokashi op uw bedrijf

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van bokashi voor uw bedrijf of organisatie? Of wilt u dat wij u helpen bij het maken van een bokashi-hoop? Laat het ons gerust weten, we vertellen u er graag meer over!